пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

 

Як зацікавити дітей наукою: лайфхаки від дослідників

Світ довкола нас дивовижний. Однак щоб зацікавити дитину його вивчати, потрібно спочатку самому ним цікавитись. Так вважають науковці, лектори програми популяризації науки серед підлітків Science Teens Platform.  

На прикладі трьох тем – «Космос»«Екологія»«Людина» – астрофізикиня Олена Компанієць, кліматологиня Світлана Краковська та нейрофізіолог Сергій Данилов діляться досвідом і лайфхаками, як зацікавити дитину наукою й підтримувати цей інтерес. 

Науковці вважають, що насамперед варто дотримуватися трьох принципів: 

  • тема має цікавити не лише дитину, а й учителя;
  • для кращого результату слід використовувати наочність;
  • за будь-якої можливості – більше практики.

Здивуйте

Цікаві факти й дивовижі є в кожній галузі.

Наприклад, можна пояснити, що мозок працює навіть під час сну: енергія мозку, що спить, запалила б 25-ватну лампочку.

Щодо «Екології», то дітям цікаво все – від того, чому трава зелена, а моря солоні, до того, як зменшити шкоду від пластику й чому деякі дерева живуть сотні років.

Вивчати мозок цікаво та захопливо. Однак без належних ілюстрацій це марна справа. Тож можна використати один з багатьох онлайн-атласів, які моделюють мозок у 3D і показують кожну його частину. Такі зображення можна розглядати годинами. 

Важливо демонструвати відео, ілюстрації, графіки, передові дослідження. На жаль, друковані підручники швидко стають застарілими. У процесі навчання варто фокусуватися на тому, що є майбутнім. А в цьому допомагає саме комп’ютер та інтернет.

А з «Космосом» іще легше. Чи не кожен факт цікавий: таємничі чорні діри, мільярди галактик, екзопланети.

Донесіть думку, що є дуже багато відомого науці, але водночас і безліч того, що потребує дослідження. Це може стати мотивацією для школярів заглиблюватись у конкретні теми й згодом самим здійснювати проривні відкриття. 

Порівнюйте

Космічні масштаби заворожують. Проте сухі цифри складно запам’ятати. 

Недарма у своїй знаменитій книжці «Коротка історія часу» фізик-теоретик Стівен Гокінґ використав лише одну формулу — рівняння Ейнштейна Е=m. Однак це не завадило книжці стати бестселером, вийти 35 мовами та закохати мільйони читачів у науку. 

Наприклад, у центрі нашої галактики є надмасивна чорна діра. Її масу складно навіть озвучити. Лишень уявімо: маса чорної діри дорівнює 4 млн мас нашого Сонця. Натомість маса Сонця – це більше ніж 300 тис мас ЗемліТак зрозуміліше. 


Немає коментарів:

Дописати коментар